Ta steget mot ditt nästa boende

Bra att tänka på vid bostadsköp

Visning

 Det förväntas av dig som köpare att du noga undersöker bostaden vid en visning. Om du är osäker inför, eller under en budgivning, kontakta alltid mäklaren och se om det finns möjlighet att få titta en gång till. När det gäller fastigheter finns det normalt en besiktning gjord innan visning, medan det vid bostadsrätter är ytterst sällsynt med besiktningar.

Undersökningsplikt

Det innebär att du som köpare ska undersöka bostaden för att bilda dig en uppfattning om dess skick. Fel och brister som du skulle kunna ha upptäckt vid en omsorgsfullt gjord undersökning, får inte användas mot säljaren i efterhand. Idag är det många hussäljare som väljer att anlita en besiktningsman. Detta är dock inget krav, däremot är kravet på dig som köpare stort. Du måste undersöka mycket noggrant. Fastighetsmäklaren kan informera om hur du hittar besiktningsmän.

Övrig information

När det gäller bostadsrätter, se alltid till att kontrollera föreningens ekonomi. Du köper en del i en förening och en del av eventuella skulder kommer också att belasta din lägenhet. Är du osäker på hur man tyder en årsredovisning, eller har allmänna frågor, kontakta din mäklare. Ett tips är också att kontakta någon i föreningens styrelse för att få de svar du söker.